torsdag 8 juli 2010

Valfrihet för barnfamiljer i Älvsbyn!


Bildtext: Matilda Wiklund, gruppledare Centerpartiet i Älvsbyns kommun.

C förslag om att införa barnomsorgspengen är nu äntligen verklighet i Älvsbyns kommun. Det är ett kommunalt bidrag som följer med barnen till den verksamhet som föräldrarna väljer. Kommunen får en ökad skyldighet att godkänna och ge bidrag till förskolor, fritidshem samt andra pedagogiska omsorgsformer ( tex. Familjedaghem /"dagmammor") bland annat i enskild regi. Verksamheten ska hålla samma nivå på kvalité och säkerhet som motsvarande kommunal verksamhet.

Detta är något som gynnar barnen, familjer och landsbygden. Familjerna kan aktivt välja det som passar deras barn bäst tex. mindre grupper i mindre enheter, eller familjedaghem, vilket är det som kan vara det bästa för många barn som inte mår bra i stora grupper.


Det finns utrymme för mångfald och variation i utbudet, tex Ur och skur förskolor, mm. Det finns större flexibilitet anpassad efter den moderna familjen. Det är den enskilde ansvarige som tex genom att erbjuda tidiga morgontider/sena kvällstider kan anpassa sig till föräldrars arbetsliv, vilket kan göra att barnfamiljer / och ensamstående kan ta arbeten som de inte har kunnat tidigare.

Det går att bedriva barnomsorg i annan form utanför tätorten. En nära barnomsorg frågas efter vid flytt till en mindre ort. Det finns ett utrymme för att starta eget inom barnomsorgen, vilket kan sporra medborgare att kunna genomföra idéer vilket ger jobb. Det utmanar den kommunala verksamheten att utvecklas. Det ger möjlighet till arbetstillfällen i alla delar av kommunen. Även i mindre skala, dvs. utan stordrift även inom barnomsorgen. Kvaliteten är säkrad då kommunen fortfarande är tillsynsmyndighet

Detta är en reform som passar Älvsbyn. Inte minst ger valfrihet och mångfald inom barnsomsorgen ett mervärde för kommunen att visa upp för de familjer som redan bor här eller de unga som överväger att flytta hit. Kom ihåg att det är just denna målgrupp som vi alla är överens om att vi vill ha fler av för att vända befolkningstrenden i vår kommun.

Matilda Wiklund

Gruppledare Centerpartiet i Älvsbyns kommun.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar