I Älvsbyn är nära nog var fjärde invånare, 23 procent, över 65 år.
- Men vi saknar en helhetsbild över den framtida äldreomsorgen. Hittills har vi lappat och lagat utifrån ett besapringsperspektiv. Vi vill inventera behoven och skapa en långsiktig vision. Göra och tänka på ett nytt sätt, säger Matilda Wiklund, gruppledare för centern i Älvsbyn som vill bryta gamla tankebanor.
Bildtext: Center-kvintetten som vill förändra och förbättra äldreomsorgen genom nytänkande: Agneta Nilsson, Matilda Wiklund, Göran Lundström, Maria Karlsson och Gun-Britt Johansson.
En alldeles egen Älvsbymodell?
- Ja, det vore häftigt om vi kunde skapa någonting sådant, tycker Matilda men betonar att först måste en helhetsbild över hela äldreomsorgen tas fram.
- Vi saknar uppgifter om hur de boende ser ut per grupp, hur långa köerna är och vad vi kan förvänta oss under en fem- eller tioårsperiod, inflikar Göran Lundström.
Centerpartiets egen "expert" på området, Gun-Britt Johansson, tycker det är dags att förändra äldreomsorgen.
- Man kan ställa sig frågan om vi har rätt fokus i dessa frågor. Äldreomrsorgen har till stor del kopierat sjukvården och är väldigt inriktad mot krämpor. Kanske dags att byta titlar på personalen från sjukvårdsbiträden och sjuksköterskor till omsorgsassistenter.
På onsdagen presenterade centern sina idéer. Utöver Matilda, Gun-Britt och Göran medverkade även Maria Karlsson och Agneta Nilsson.
Partiets förslag kan ni läsa i sin helhet nedan:
CENTERPARTIETS ALTERNATIV
"Vår Äldreomsorg ska vara en individanpassad äldreomsorg med värme, värdighet och integritet genom att stärka det som är friskt och stötta det som är sjukt
Det innebär:
•Utmaningsrätt som underlättar privata alternativ
•Kvalitetsarbete med aktivt politiskt ledarskap
•Äldreomsorg ska underlättas utanför tätorten
•Säkra sammanboende för par
•Fastställa gränser för olika typer av boende
•Särskilt boende med Hemkänsla
•Demensteam
Vad menar vi med allt detta? Här får du både frågor och svar:
•Vi ska stärka det som är friskt och stötta det som är sjukt.
- I nuvarande organisation finns det saker som är bra, dessa ska vi stärka, sedan finns det sådant som fungerar mindre bra, det ska vi utveckla. Det sker bl.a. genom helhetsbild, tydliga krav, engagemang, uppföljning samt positivitet.
- Genom typ Källbacken ska vi stärka de som behöver tillfällig återhämtning - träning så att de kan bo värdigare i ordinarie boendemiljö, stöttningen blir att mera aktivt jobba med denna typ av rehab för äldre. Detta minskar totaltkostnaden för äldreomsorgen.
- När det gäller personer som lever med demenssjukdom vill vi utgå ifrån aktuell forskning och framtagna riktlinjer. (Ofta är vissa funktioner hos individen friska, de stärks. Stöd ges för de övriga funktionerna.) Vi ska ha ett bra samarbete med landstinget samt ge personal erforderlig utbildning/fortbildning och handledning.
•Utmaningsrätt som underlättar privata alternativ
- Vi ska aktivt stödja alternativ med att bl.a. klarlägga de krav som ska finnas på verksamheten samt vilka ersättningar som ska utgå. Detta bör även stärka den ordinarie verksamheten.
•Kvalitetsarbete med aktivt ledarskap
- Genom engagemang och kravställningar ska vi aktivt följa upp hur verksamheten fungerar och därmed skapa en mera positiv företagskultur inom äldreomsorgen, där dagens brister åtgärdas. Detta gäller hela vägen från högsta politiska ledare till den sist anställde. Vi ska gå från begreppet Brukare till begreppet Kund.
•Äldreomsorg ska underlättas utanför tätorten
- Vi ska främja möjligheterna att äldre, även med vårdbehov, ska kunna bo kvar i de största byarna
•Säkra sammanboende för par
•Fastställa gränser för olika typer av boende
- Genom att först skapa en helhetssyn över behoven, både för dagsläget och för framtiden, ska vi sedan med tydliga gränser klargöra skillnaderna mellan olika typer av boende, Detta underlättar bl.a möjligheten att behålla samma typ av boende över tiden i resp. lokal, t.ex när måste man flytta från ett Trygghetsboende.
◦Särskilt boende med Hemkänsla
Vår vision ska vara att erbjuda "Särskilt boende med Hemkänsla" utifrån aktuell forskning. Begreppet Hemkänsla står för kök/matsal i centrum, sedan utrymme för aktiviteter, samt eget utrymmen lite längre bort. Till det en trevlig utemiljö där de som vill kan få hjälp med planteringar eller enbart njuta av prakten och lukterna. I köket får boende hjälpa till efter egen förmåga, eller enbart känna och se hur mat lagas till. Besök i utemiljön står på det dagliga schemat (vår-sommar-höst i varje fall) för alla som inte väljer bort det, även de rullstolsburna! Aktiviteterna, som är kundvalda, kan vara en enkel "stiksöm" eller verksamhet med studiecirklar – dagverksamhet där även externa aktörer finns med som inspiratörer. Utemiljön tar sin inspiration från Sinnenas Trädgård.
◦Demensteam
Personal med speciell kompetens ska stödja/finnas till för personer med demens-sjukdom efter individuellt behov. Denna personal ska även aktivt stödja all personal inom äldre omsorgen (för hem-, trygghets- och särskilt boende) för att demens ska upptäckas och behandlas på bästa sätt, även om kunden väljer att bo kvar i sitt boende eller att det för tillfället är fullt på det speciella demensboendet. Idag kan dementa blandas med andra boende (t.ex. Nyberga) där ingen specifik kompetens har getts till personalen."
TEXT OCH FOTO: TONY BERGLUND.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar