lördag 10 juli 2010

Centern vill skapa ett föreningarnas hus av Forum


Frågan om Forums framtid är mycket aktuell. Folkets hus – förening har via driftsavtal med Älvsbyns kommun och i många fall samarbete bland annat med Fritids och kulturförvaltningen bedrivit verksamhet av olika slag i huset. Vidare har några föreningar hyrt in sig tex. fackföreningar, och andra föreningar har kunnat hyra in sig för diverse aktiviteter. Fram till sommaren 2009 fanns även Vuxenutbildningen i Forumhuset.
Nu ser situationen annorlunda ut. Vuxenutbildningen finns numera inom gymnasieskolan. Det finns dock andra kommunala verksamheter som kan använda lokalerna i Forum, vilket är bra. Det har äntligen blivit aktuellt att faktiskt våga politiskt diskutera avtalet och driftsbidraget pga föreningens ekonomiska situation. En utredning inleddes under våren 2008, men har inte resulterat i något synligt för andra än eventuellt det styrande partiet än. Från Centerpartiets sida har vi under hela avtalstidens gång ansett att det är för ensidigt att en förening, i detta fall Folkets hus föreningen, har fått hela driftansvaret. Vi har också kontinueligt tagit upp diskussion kring driftsbidragets storlek, som numera närmar sig 2 miljoner årligen, men denna har dock varit bunden i avtalet.

Nu finns det både ekonomiska och tidsmässiga incitament att tänka nytt kring Forum. Huset bör användas och nyttjas på bästa sätt med ett varierat utbud. Fritids och kulturnämnden har tidigare tagit upp önskemål om ett föreningarnas hus, vilket har varit svårt att tillgodose. Men Centerpartiet ser nu möjlighet att komma närmare detta. Ett föreningarnas hus skulle vara en knytpunkt för föreningar och säkerligen skapa ett bättre samarbete. Allmänheten skulle kunna hitta till allas lokaler om tex många olika föreningar förlade sina expeditioner och eller verksamhet där. Detta borde föreningarna tjäna på via samarbete, eventuellt sänkta kostnader och ett bra läge rent fysiskt till.

I och med att oppositionspartierna knappast kommer att få någon delaktighet i frågan kring Forums framtid förrän förhandlingarna är i stort sett klara, så använder Centerpartiet sin möjlighet via denna motion att visa var vi står i frågan.

Centerpartiet vill med ovan som bakgrund:

- att Älvsby kommun om så är nödvändigt tar över ägandet av Forum – fastigheten, via Älvsby Fastigheter.

- att driften delas upp och upphandlas i områden, tex. kan flera aktörer driva olika verksamhet via uppdragsersättningar.

- att kommunen arbetar för att skapa ett Föreningarnas hus i fastigheten.

- att motionen besvaras snarast.

Matilda Wiklund, Gruppledare för Centerpartiet i Älvsbyns Kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar