söndag 11 juli 2010

Riktlinjer för elevantal behövs



Vår kommun står inför samma situation som många andra kommuner, framför allt de mindre kommunerna i glesbygd. Den demografiska sammansättningen förändras då antalet äldre ökar och antalet födda minskar. En av konsekvenserna av detta blir att elevantalet minskar och därmed ändras försättningarna för att bedriva skolverksamhet.

Om de sker på landsbygden medför det att det minskar möjligheterna för att bygden ska kunna ha kvar en skola. Det har hänt i vår kommun och det kan hända igen. En sådan nedläggning av en mindre skolenhet i en by eller mindre ort bidrar inte till att unga familjer väljer att flytta till eller stanna kvar i vår vackra kommun. Då föds inte heller fler barn. En nedåtgående spiral är i rörelse.

Bildtext: Hur många tomma bänkar kan en byaskola ha innan den riskerar nedläggning?

Centerpartiet anser att det går att vara steget före en sådan utveckling bla. genom att fastställa en politiskt riktlinje i Älvsbyns kommun för hur lågt elevantal det kan vara för att det ska kunna gå att bedriva en skolverksamhet. Det har skett i andra kommuner och då har byarna en förvarning och ett reellt mått på vad som bör uppnås, dvs. hur många barn det behöver vara för att skolan kan vara kvar.

Om antalet börjar närma sig riktlinjen kan byarna ha en chans att motarbeta en avveckling bla. genom att stimulera inflyttning och det kan föras en konstruktiv och framåtsyftande dialog mellan byarnas invånare och politiken om situationen. Då finns också en möjlighet att hinna ta fram bra alternativ som är genomförbara och förankrade.

Med hänvisning till ovan anser Centerpartiet:

- Att en politisk riktlinje kring hur lågt elevantal det kan vara för det ska kunna gå att bedriva en skolverksamhet bör tas fram. Denna riktlinje ska ha ett flerårigt perspektiv.

- Att riktlinjen inte bara ska ta efter Skolverkets normer utan även andra samhällsaspekter, som arbetas fram i lokala politiska överväganden, ska beaktas.

- Att motionen behandlas snarast.

Matilda Wiklund Gruppledare Centerpartiet Älvsbyns kommunfullmäktige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar