fredag 9 juli 2010

Matilda vill att lagen om Valfrihet, LOV, ska gälla i Älvsbyn

Matilda Wiklund, c, vill att personer i Älvsbyn som är beroende av äldre- eller handikappomsorg fritt ska kunna välja vem som utför den. I en motion (som ni kan se i sin helhet nedan) föreslog hon att LOV, Lagen om valfrihet, ska börja tillämpas i kommunen.
- 208 kommuner i Sverige, alltså de flesta, har redan ansökt om stimulansbidrag för att införa LOV. Synd att inte Älvsbyn vågar ge det en chans, tycker Matilda som fick sin motion avslagen vid senaste kommunstyrelse-sammanträdet den 24 maj.

Här följer motionen i sin helhet:

En lag om Valfrihetssystem, den sk. LOV infördes 1/1 2009, och många kommuner i landet har infört denna. Lagen ska fungera som ett frivilligt verktyg för de kommuner och landsting som vill överlåta valet av utförare av vård- och omsorgstjänster till brukaren/invånaren. Den är ett alternativ till lagen om offentlig upphandling, LOU.

Ett syfte är att stärka den enskildes möjligheter till inflytande över den egna vardagen. LOV skapar möjligheter för äldre och handikappade att välja vem som ska utföra den hjälp de är i behov av. Genom att det finns fler utförare på dessa områden kan individen själv välja vilket gör att den offentligt finansierade servicen blir mer lyhörd för den enskildes behov och önskemål.

Att öka valfriheten är också ett sätt att öka tillgängligheten, kvaliteten och effektiviteten inom såväl äldreomsorgen som i stödet till personer med funktionshinder. Alla utförare som ansökt om att få vara med i ett valfrihetssystem och som uppfyller de fastställda kraven godkänns. Kvaliteten ska avgöra vem som får den enskildes förtroende att utföra tjänsterna.

Dessutom utsätts den kommunala verksamheten för konkurrens som kan främja effektivitet, nytänkande mm.
” Ökad valfrihet kan stimulera kvalitetsutveckling genom att patienterna väljer den vårdgivare som har bäst kvalitet. Det skapas konkurrens som sporrar till förbättring. ”

” LOV bygger på att det inte är någon priskonkurrens mellan leverantörerna. Den enskilde ges i stället möjlighet att välja den leverantör som han eller hon uppfattar tillhandahåller den bästa kvaliteten. Landstinget eller kommunen ansvarar för att brukaren eller patienten får fullödig information om samtliga leverantörer som man kan välja emellan. ”

http://www.regeringen.se/content/1/c6/13/17/16/d9bde503.pdf


” Möjligheten att tillämpa LOV medför inte att den kommunala kompetensen förändras. Tjänsterna får bara tillhandahållas inom ramen för kommunernas respektive landstingens kompetens. Den yttersta gränsen för vilka tjänster ett landsting eller en kommun får låta omfattas av ett valfrihetssystem regleras således av kommunallagen (1991:900), hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) – HSL, socialtjänstlagen (2001:453) – SoL, lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade – LSS, samt annan relevant lagstiftning.”

http://www.kkv.se/t/Page____4202.aspx


Med hänvisning till ovan anser Centerpartiet i Älvbyns kommun att:
• att Älvsbyns kommun ska tillämpa lagen om valfrihetssystem LOV.
• att Älvsbyns kommun ansöker om stimulansbidrag i syfte att underlätta införande av lagen om valfrihetssystem LOV.
• att motionen besvaras snarast.

Läs mer om LOV genom att surfa in på: http://www.sweden.gov.se/sb/d/10057/a/99454

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar